Stichting Kunst in het Stations­gebied wil permanente en tijdelijke beeldbepalende kunstwerken tot stand brengen in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station.

Projecten

Try out

22.05 - 29.05.2012

Van 22 tot en met 29 mei 2012 zijn er verschillende kunstwerken in en rond Hoog Catharijne te bewonderen. Deze tijdelijke tentoonstelling is de eerste in een reeks kunstprojecten in het Stationsgebied. Kunst in de openbare ruimte kan een essentiële bijdrage leveren aan de uitstraling en identiteit van het gebied. Daarom hebben de gemeente Utrecht en de Stichting Kunst in het Stationsgebied de ambitie om beeldbepalende kunstwerken tot stand te brengen. Aan deze permanente kunstwerken gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf.

Version RUNWAY (Lamps #21)

Idan Hayosh, 2012

Opbouw van version Runway (Lamps #21)

Op internet gevonden foto’s van militaire opstellingen vormen de basis voor de indrukwekkende lichtinstallaties van Idan Hayosh (geb. 1979 in Israël, woont/werkt in Amsterdam). Een foto van een landingsbaan, vanuit het vliegtuig gemaakt vlak voor landing, inspireerde hem tot het maken van version RUNWAY (Lamps #21). Verwijzend naar dat spannende moment voordat het toestel de grond raakt, waarin er nog van alles gebeuren kan. In de verlaten winkel staat een strakke formatie stroboscooplampen. Wanneer de sensor beweging registreert, worden de lampen en het geluid geactiveerd. Het repeterende geknetter en de felle lampen zorgen voor een overdonderend effect.

Gildenkwartier, tegenover de Media Markt, doorlopend

Dit werk is tot stand gekomen met steun van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Met dank aan Ajax Chubb Varel.

Living Sculptures: Caesar, Dali Woman, El Che

Christian Jankowski, 2007

Levende standbeelden zijn een vertrouwd beeld in de stad. Maar zijn dit nou echte artiesten, of niet? De Duitse kunstenaar Christian Jankowski (geb. 1968 in Duitsland, woont/werkt in Berlijn) raakte in Barcelona gefascineerd door de straatartiesten en maakte naar hun evenbeeld drie bronzen versies: de elegante vrouw geïnspireerd op werk van Dali, Che Guevara en Julius Caesar. Ze staan of zitten ieder bij een andere ingang van Hoog Catharijne. Het zijn (kunst)historische figuren die tot onze populaire cultuur zijn gaan behoren. Door ander- mans imitatie nauwkeurig na te doen, speelt Jankowski met het artistieke auteursrecht en ons gevoel voor waarde en authenticiteit.

Caesar: Jaarbeursplein
Dali Woman: roltrappen Clarenburg
El Che: ingang Godebaldkwartier

Shopping Centre, the first international of Shopping Malls

LIGNA, 2012

Credits foto: Tanja Dorendorf / T &T fotografie

Een winkelcentrum is meer dan een stapel stenen en koopwaar. Wat als de etalages en de producten konden praten? Vertellen zij over verlangens en hoop of juist over vergankelijkheid? Deze voorstelling geeft hen een stem. Deelnemers krijgen een hoofdtelefoon op en via een radiozender horen zij de verhalen en instructies. De shopping mall experience is gemaakt door het Duitse gezelschap LIGNA (Ole Frahm, Michael Hueners en Torsten Michaelsen). Met hun interactieve radioshows proberen ze publiek ertoe te bewegen de geschreven en ongeschreven regels van de (openbare) ruimte te testen. Toeschouwers doen even mee aan een subtiele samenzwering om daarna weer ongezien te verdwijnen.
Dit is het enige werk waar voor je kaarten voor moet kopen. De kaarten kosten kosten 14 euro of 11 euro als je ze via www.festivalaandewerf.nl koopt. Kaartverkoop en verzamelen vanaf 30 minuten voor aanvang in de winkel tegenover Hunkemöller, Boven Vredenburg 7.

Kijk ter inspiratie naar deze filmpjes:

De radioshow duurt 60 minuten. Kaarten kosten 11 of 14 euro. Bestel hier kaarten.

  • donderdag 24 mei: 17.00 uur en 20.00 uur
  • vrijdag 25 mei: 17.00 uur
  • zaterdag 26 mei: 14.00 uur en 17.00 uur

Onderdeel van Ciudades Paralelas / Parallel Cities van Festival a/d Werf.

Silvio Berlusconi’s Watch

Alberto de Michele, 2010

Ondanks dat het op de meeste plekken getoond wordt, is dit het onopvallendste werk van deze try out. Bijna iedereen loopt eraan voorbij omdat het eruit ziet als reclame voor dure horloges. Op de plek waar normaal de verkoopinformatie staat, leest men nu echter het intrigerende verhaal over de zoektocht van de kunste- naar naar het horloge dat ooit van Berlusconi en van zijn vader is geweest. Hier beschrijft De Michele (in 1980 in Italië geboren en op zijn 10e naar Nederland verhuisd) hoe het horloge in de handen van de onderwereld terechtkomt en hoe hij het uiteindelijk terugkoopt. Aan ons om dit verhaal te geloven of niet. Net als bij normale reclame.

Op de bewegende reclamezuilen in Hoog Catharijne, doorlopend

Met dank aan Centercom.

One Minutes

Fotocredits: Maartje Jacquet, Eyebowthreading

One Minutes zijn korte filmpjes van precies zestig seconden. Sinds de oprichting in 1998 zijn er meer dan 10.000 gemaakt die getoond worden op filmfestivals en tentoonstellingen. Speciaal voor Kunst in het Stations- gebied is er een selectie met zestien aansprekende internationale One Minutes over winkelen en winkel- centra. Van windowshoppen in Moskou tot epileren in New York.

V&D, paskamer Mango, parterre, doorlopend

V&D, kassa lingerie, eerste verdieping, doorlopend
V&D, toilet La Place, vierde verdieping, doorlopend

Met filmpjes van
Willehad Eilers: Thumbs up part 2, 2005
Tang Nanan: Balloon, 2002

Maartje Jaquet: New York Shoe shine, 2009
Eckhard Kruse: Better than ever, 2011
Jasper van Es: Benauwd, 2008
Maartje Jaquet: Moskou, 500p, 2012

Stephanie Kratz: Fliegen I, 1999

Tilmann Meyer Faje_Chisinau, Central Market, 2009
Zhang Chi: Lost, 2005
Ziad Tareq: A new beginning, 2008
Inge Meijer: id, 2009

Maartje Jaquet: New York, Eyebrow threading: 2009
Ryan Oduber: Surface, 2004

ersijn Broersen: Wallpaper 9, 2001

Jing Jian_Wuhan: Homeless, 2009

Lotje van Lieshout: New York, Herald Square, 2009

Met dank aan The One Minutes foundation en Beamsystems.

Bit.fall


Julius Popp, 2007

De Duitse kunstenaar Julius Popp: (geb. 1973 in Duits- land, woont/werkt in Leipzig) gebruikt technologie om werken te maken op de rand van kunst en wetenschap. Midden in Hoog Catharijne hangt een grote waterprinter die een eindeloze stroom woorden in waterdruppels naar beneden laat vallen. Ieder woord is slechts enkele seconden zichtbaar. De woorden en kreten worden automatisch en live onttrokken aan drukbezochte nieuwssites en zijn nu actueel. Hiermee symboliseert Bit.fall niet alleen de eindeloze stroom van informatie waaraan wij dagelijks worden blootgesteld, maar ook de snelheid waarmee waarden en betekenissen veranderen.

Radboudkwartier, doorlopend

Bekijk het filmpje dat Discovery maakt over Bit.fall: