Stichting Kunst in het Stations­gebied wil permanente en tijdelijke beeldbepalende kunstwerken tot stand brengen in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station.

Projecten

 

Nieuw project van Kunst in het Stationsgebied - Public Works

2 mei 2016 - 31 mei 2017

Het is geen voor de hand liggende combinatie: het Utrechtse Stationsgebied, een groot- scheepse verbouwing, zes kunstenaars, diverse publieke kunstwerken en honderdduizenden passanten per dag. Toch gaat Public Works die uitdaging aan vanuit het geloof dat juist in dit transitiegebied kunst een cruciale rol kan spelen. De zes kunstenaars die nieuw werk presenteren zijn Marcus Coates, Sander Breure & Witte van Hulzen, PolyLester, Constant Dullaart, Berend Strik en HeHe. De eerste kunstwerken en performances zijn vanaf 2 mei 2016 te zien. Vanaf september zijn alle werken geïnstalleerd. Kijk ook op www.publicworksutrecht.nl.

Call of the Mall 
22 juni - 20 september 2013

Op een van de drukste knooppunten van Nederland vindt in de zomer van 2013 de internationale kunstmanifestatie Call of the Mall plaats. In Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal Station zijn in de gangen, aan de wanden, op daken en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling behandelt Hoog Catharijne als tijdscapsule en pressurecooker, waarin de grote veranderingen in de buitenwereld zich in het klein afspelen.Call of the Mall wordt georganiseerd door Stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de Gemeente Utrecht.

Call of the Mall
De wereld verandert. Onze wereld wordt steeds technologischer en digitaler: ‘snel’ en ‘veel’ bepalen onze werkdag. We zijn voortdurend met elkaar verbonden door sociale media, maar hebben we nog wel echt contact? De financiële crisis, de verschuivende machten in Europa en de wereld: er zijn veel tegenstrijdige visies op hoe de wereld verandert en waar die veranderingen toe leiden. 
Ook Hoog Catharijne verandert. Het 40-jarige complex wordt drastisch verbouwd. En ook haar toekomst is onzeker. Als we alles via internet kunnen kopen, waarom gaan we dan nog naar een winkel? En als we altijd en overal kunnen werken, waarom gaan we dan nog naar kantoor? Een nieuwe wereld tekent zich af en in die wereld zijn we zoekende. In de mini-samenleving die Hoog Catharijne is, proberen kunstenaars vat te krijgen op de veranderingen en houden zij ons een spiegel voor.

Hoog Catharijne
Hoog Catharijne roept direct sterke reacties op: you love it or you hate it. Toen het veertig jaar geleden geopend werd, was het Europa’s grootste overdekte winkelcentrum. Dankzij de bijzondere inrichting van het complex – met marmer, palmbomen, volières dakterrassen, kunst en een bronzen fontein, er was zelfs een theatertje - was een bezoek aan Hoog Catharijne een belevenis. De dame heeft in de loop van de tijd veel van haar grandeur verloren, en er vindt nu een grootscheepse renovatie plaats van het gehele stationsgebied. Call of the Mall vindt plaats op het hoogtepunt van de (ver)bouwing van Utrecht CS en Hoog Catharijne.

Kunst op de drukste plekken van Nederland
Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht CS moet zich manifesteren op een plaats vol sociale, politieke en culturele betekenissen en spanningen. Het is een plek waar alles om aandacht schreeuwt en iedereen wat anders te doen heeft. Een aantal werken zal direct in het oog springen, zoals Celestial Teapot van Lily van der Stokker en een spectaculaire  'touwfontein' van het Londense vormgeverscollectief Troika. Andere werken bieden het publiek de kans een kijkje te nemen op gewoonlijk afgesloten plekken als de daken en expeditiekelder. Een nieuwe film van Gabriel Lester is te zien in het Mirliton theater. De tentoonstelling biedt ook een programma van eenmalige performances en voorstellingen. En voor wie na het zien van de kunstwerken zelf aan de slag wil, wordt in samenwerking met het Centraal Museum drie maanden lang een Werkplaats geopend op het Jaarbeursplein.

Nieuwe werken
Kunstenaars als Christian Jankowski, Wilfredo Prieto, Robbie Cornelissen, Nathan Coley, Pilvi Takala, Gabriel Lester, Melle Smets, Lily van der Stokker, John Miller, Troika, Bik Van der Pol, Sylvie Fleury, Matthew Darbyshire, Krijn de Koning, Henrik Vibskov, Ligna en vele andere nemen deel aan Call of the Mall. Zij ontwikkelen allen een nieuw werk.

Partners
Call of the Mall is onderdeel van de viering van de Vrede van Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door: EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), Corio, ProRail, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en kfHeinfonds.
 

      

Beelden van de Try Out in mei 2012.