Stichting Kunst in het Stations­gebied wil permanente en tijdelijke beeldbepalende kunstwerken tot stand brengen in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station.

nl

contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robin Theel via robin@kunstinhetstationsgebied.nl of via 06 - 29 31 16 17

Idan Hayosh: Version RUNWAY (Lamps #21) in mei 20212

Try Out

Ter voorbereiding op de grote kunstmanifestatie in 2013 is in mei 2012 een try out georganiseerd met werk van een een zestal kunstenaars. Een tentoonstelling in de openbare ruimte is totaal anders dan in een museum. Wat werkt wel en wat niet? Hoe bereik je het publiek en verleid je ze verder te gaan kijken? Hoe is het contact met winkeliers en andere partners? Hoe zit het met de beveiliging enzovoort enzovoort. De bevindingen van mei 2012 zijn zeer waardevol en worden gebruikt voor de manifestatie in 2013. 

Kijk hier voor een videoverslag van de try out.

Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

11 t/m 18 november

Van 11 tot en met 18 november 2012 staat een eenzaam tentje op het dak van Hoog Catharijne. Kunstenaar Melle Smets logeert hier een week en verlaat het winkel- en kantorencomplex niet. Tijdens zijn verblijf gaat hij op zoek naar de ziel van Hoog Catharijne. Smets’ bevindingen vormen de basis van een radioproject dat gepresenteerd wordt tijdens kunstmanifestatie Call of the Mall. Deze tentoonstelling met nieuwe werken van dertig nationale en internationale kunstenaars vindt in de zomer van 2013 plaats in Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal.

Tijdscapsule
De tent waar Smets een week in logeert is een bijzondere: het is dezelfde tent waarin Godfried Bomans en Jan Wolkers kampeerden op Rottumerplaat voor het radioprogramma ‘Alleen op een Eiland’ in 1971. Terwijl Bomans en Wolkers op Rottumerplaat bivakkeerden, werd in Utrecht in hoog tempo aan Hoog Catharijne gebouwd.
Melle Smets: “Hoog Catharijne was ontworpen als baken van moderniteit. Alles moest anders, en wel rigoureus. Weg met die oude kronkelstraatjes en grachten, ruim baan voor de wandelpromenades, winkellandschappen  en snelwegen in de stad. De mens zou zich bevrijden van het juk van de arbeid en alle tijd krijgen om zich te ontplooien. Door letterlijk vanuit een tent uit 1971 naar het nu te kijken, onderzoek ik wat er nog over is van deze ideologische bouw. Tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig naar de ambities van morgen, nu het complex na 40 jaar grondig wordt gerenoveerd.”

Help de Homo Ludens
Onder het motto ‘Help de Homo Ludens’ kruipt Smets in de huid van de verloren idealen. Hij gaat proberen te overleven volgens de toen gestelde toekomstvisioenen, in de hoop de essentie van het bouwwerk te doorgronden. De tent is zijn enige schuilplaats, daarbuiten levert hij zich over aan iedereen die hem wil ontvangen voor een goed gesprek. Contact kan worden gezocht ter plekke of via melle@callofthemall.nl.

Over de kunstenaar
Melle Smets is actief als kunstenaar, curator en criticus in de openbare ruimte. Het hedendaagse landschap herbergt vele tekens en sporen die maatschappelijke tendensen weerspiegelen van vroeger en nu. Door deze sporen te duiden en te visualiseren onderzoekt Smets de relatie tussen de mens en zijn omgeving. www.mellesmets.nl
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lieke Timmermans via lieke@kunstinhetstationsgebied.nl of via 06 - 245 03 978.

test test