Stichting Kunst in het Stations­gebied wil permanente en tijdelijke beeldbepalende kunstwerken tot stand brengen in en rond Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station.

Actueel

Public Works 2016

Public Works 2016

nieuw kunstproject

Kunst in het Stationsgebied presenteert een nieuw kunstproject in het Utrechtse stationsgebied: Public Works. Vanaf 2 mei t/m begin november 2016 is de opvolger van Call of the Mall te vinden in Hoog Catharijne en Utrecht CS. Zes kunstenaars(duo’s) verbinden zich voor langere tijd aan het stationsgebied; zij spelen haarfijn in op de dynamiek en het publiek in het stationsgebied. De kunstenaars zijn: Marcus Coates, Sander Breure & Witte van Hulzen, PolyLester (Gabriel Lester & Martine Vledder), Constant Dullaart, Berend Strik i.s.m. Aziz Bekkaoui en HeHe (Helen Evans & Heiko Hansen).
Kijk hier voor de nieuwe website.

Celestial Teapot verplaatst van dak Hoog Catharijne naar het parkeerdek van de Rijnkade 3

Celestial Teapot verplaatst van dak Hoog Catharijne naar het parkeerdek van de Rijnkade 3

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober a.s. wordt de Utrechtse reuze theepot verplaatst. De bijna 7 meter hoge Celestial Teapot van kunstenaar Lily van der Stokker werd in 2013 gemaakt in het kader van de beeldende kunsttentoonstelling Call of the Mall. Voor een periode van 2,5 jaar werd de theepot geplaatst op de Radboudtraverse van Hoog Catharijne. Zoals voorzien was moet de theepot nu wijken in verband met voortschrijdende bouwwerkzaamheden. Omdat veel inwoners en bezoekers van Utrecht inmiddels aan de theepot zijn gehecht, willen de Stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht het kunstwerk in het Stationsgebied behouden.

Hijsen en vervoeren
Het metershoge kunstwerk wordt op vrijdag 2 oktober om 18.00 uur met een kraan van de Radboudtraverse gehesen en op een oplegger geplaatst. Op zaterdag 3 oktober om 06.30 uur wordt de theepot naar de nieuwe locatie vlakbij, aan de Rijnkade vervoerd. Na bevestiging van een nieuw stalen frame wordt de theepot rond de middag op het parkeerdek van Rijnkade 3 gehesen. Hier blijft de theepot, in overleg met Hoog Catharijne, staan totdat een definitieve locatie in het stationsgebied gevonden is. Vanwege de bouwwerkzaamheden in het gebied is er nu geen permanente plek beschikbaar of bereikbaar.

Kunst in het Stationsgebied
Kunstenaar Lily van der Stokker wilde met de Celestial Teapot het intieme, alledaagse benadrukken in deze in haar ogen zakelijke en commerciële omgeving. Haar project maakt onderdeel uit van Kunst in het Stationsgebied. De komende jaren zullen meer tijdelijke en permanente kunstprojecten georganiseerd worden in dit gebied.

Call of the Mall wint marketingprijs

Call of the Mall wint marketingprijs

Call of the Mall heeft de NRW Marketingprijs 2014 gewonnen. Dat maakte de vakjury van de wedstrijd op 15 september bekend.
Call of the Mall is een project waarmee Hoog Catharijne gedurende 3 maanden het podium was voor nationale en internationale kunstenaars en bezoekers een artistieke programmering aanbood. In een van drukbezochtste winkelgebieden van Nederland kon het publiek naast het winkelen ook kunst bewonderen.
De bijna 7 meter hoge theepot die op de traverse van Hoog Catharine staat is een van de talrijke voorbeelden van kunstuitingen tijdens het project. Een andere bekende is de Tank Man.
De jury stelt: “Het event Call of the Mall heeft aantoonbaar geleid tot een enorme mediawaarde voor Hoog Catharijne, het aantrekken van zeer grote aantallen gerichte bezoekers en het overgrote deel van de reguliere bezoekers letterlijk laten stilstaan bij kunstwerken.”

Kunstenaar Job Koelewijn presenteert performance met Tania Kross

Kunstenaar Job Koelewijn presenteert performance met Tania Kross

zondag 7 sept, 14.00 uur, TivoliVredenburg

Kunstenaar Job Koelewijn maakte een kunstwerk voor het in juni geopende TivoliVredenburg in Utrecht. ‘Running Cemetery’ toont de namen van musici die ooit in Utrecht hebben opgetreden en nu overleden zijn op de zwarte roltrapbanden van de acht roltrappen in het gebouw. Tijdens het Utrecht Uitfeest op 7 september 2014 viert Job Koelewijn de ingebruikname van het kunstwerk met een speciale performance. Operazangeres Tania Kross treedt op in een door Koelewijn ontworpen jurk. Het optreden vindt plaats om 14.00 uur voor TivoliVredenburg aan de Stationskant.

Performance
Tijdens de performance op 7 september symboliseert een lang zwart lint dat door middel van twee heliumballonnen ‘door’ de jurk van Tania Kross wordt getrokken de levenscyclus. Op dit lint staan de namen van overleden musici die ook op de leuningbanden staan. Tania Kross heeft voor de door Job Koelewijn ontworpen jurk haar eigen selectie uit de namen van deze musici gemaakt.
Vanaf 7 september kan iedereen die dat wil bij Job Koelewijn een shirt met een eigen selectie van namen die op de roltrapbanden staan bestellen. Meer informatie over het shirt en de bestelwijze staan in de brochure, die ook tijdens het Uitfeest gepresenteerd wordt en vanaf dan gratis bij de kassa TivoliVredenburg verkrijgbaar is. 

Running Cemetery 
Het kunstwerk komt voort uit de percentageregeling, waarbij 1,5% van de bouwsom van gemeentelijke voorzieningen aan beeldende kunst wordt besteed. Job Koelewijn stelde voor het imposante gebouw een minimale ingreep voor: op de zwarte leuningbanden van de acht roltrappen zijn de namen van bekende overleden musici in wit afgedrukt. Deze musici hebben allen ooit in Utrecht opgetreden. Door het bewegen van de roltrappen ontmoeten de namen elkaar steeds opnieuw. Deze ‘running cemetery’ zal in de loop der jaren verder uitgroeien; van tijd tot tijd worden nieuwe namen toegevoegd. Op de leuningbanden staan uiteenlopende musici als Mozart en Andre Hazes, Peter Tosh en Peter Schat, Chet Baker en Hermien. Veel bezoekers hebben herinneringen aan deze artiesten, of zelfs aan de concerten die ze in Utrecht gegeven hebben.

Meer informatie over Job Koelewijn vind je hier, en over Tania Kross hier
foto: Gert Jan van Rooij.

Not all those who wander are lost

Not all those who wander are lost

Voor Call of the Mall in 2013 heeft Bik Van der Pol een tijdelijke performatieve choreografie ontwikkeld, die uitgaat van de architectuur van Hoog Catharijne en de talloze bewegingsstromen/verkeersstromen er door- en omheen. Een vertrekpunt was daarbij gedachtengoed van de Franse Marxistische filosoof Louis Althusser, die stelt dat een ontmoeting tussen individuen en groepen de enige manier is waarop bijzondere ‘dingen’ zich kunnen ontwikkelen. 99% procent van de mensen passeren elkaar wel, maar een samenleving komt enkel tot stand als er al dan niet-toevallige ontmoetingen en botsingen zijn tussen mensen. Alleen dan komt verandering tot stand.

Bekijk hier het videoverslag: 

Not all those who wander are lost from bikvanderpol on Vimeo.

De Tuinfabriek opent soepkeuken

De Tuinfabriek opent soepkeuken

Proef Hoog Catharijne op donderdag 17 juli vanaf 17.00 uur

De Tuinfabriek op het dak van Hoog Catharijne wordt op 17 juli a.s. uitgebreid met de Soepkeuken. De eetbare tuin van ontwerper Ester van de Wiel werd in de zomer van 2013 geïntroduceerd tijdens de beeldende kunstmanifestatie Call of the Mall.  Vanaf 17 juli heeft de Tuinfabriek een buitenkeuken. Op speciale soepdagen zamelen medewerkers van de Tuinfabriek ’s ochtends met de schillenkar etensresten in bij restaurants en levensmiddelenzaken in Hoog Catharijne. De soep die van deze resten en van vers geteelde producten uit de Tuinfabriek gekookt wordt, wordt aan het einde van de dag uitgedeeld in Hoog Catharijne. De soep is voor iedereen. Op 17 juli om 17.00 uur opent de Soepkeuken met een eerste ‘soepronde’ door het winkelcentrum. We vieren dan ook dat de Tuinfabriek is uitgeroepen tot één van de finalisten van de Dutch Design Awards 2014. Read more:

Call of the Mall

Call of the Mall

zomer 2013

In de zomer van 2013 vond het eerste grote project van Stichting Kunst in het Statuionsgebied plaats: Call of the Mall. In het drukke winkelgebied van Hoog Catharijne waren ruim 30 kunstwerken te zien van nationale en internationale kunstenaars. 
De website www.callofthemall.nl geeft een goed beeld van de werken die er te zien waren. Hier staat een lijst met de reacties uit de media. Call of the Mall trok 100.000 extra bezoekers naar Hoog Catharijne. 

 

artistiek plan

artistiek plan

zomer 2013

Download hier het artistieke plan. 

Het artistieke team van Call of the Mall bestaat uit: 

Carlijn Diesfeldt
Nicolette Gast
Maaike Lauwaert
Huib Haye van der Werf

 

Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

november 2012

Van 11 tot en met 18 november 2012 staat een eenzaam tentje op het dak van Hoog Catharijne. Kunstenaar Melle Smets logeert hier een week en verlaat het winkel- en kantorencomplex niet. Tijdens zijn verblijf gaat hij op zoek naar de ziel van Hoog Catharijne. Smets’ bevindingen vormen de basis van een radioproject dat gepresenteerd wordt tijdens kunstmanifestatie Call of the Mall. Deze tentoonstelling met nieuwe werken van dertig nationale en internationale kunstenaars vindt in de zomer van 2013 plaats in Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal.

Tijdscapsule
De tent waar Smets een week in logeert is een bijzondere: het is dezelfde tent waarin Godfried Bomans en Jan Wolkers kampeerden op Rottumerplaat voor het radioprogramma ‘Alleen op een Eiland’ in 1971. Terwijl Bomans en Wolkers op Rottumerplaat bivakkeerden, werd in Utrecht in hoog tempo aan Hoog Catharijne gebouwd.
Melle Smets: “Hoog Catharijne was ontworpen als baken van moderniteit. Alles moest anders, en wel rigoureus. Weg met die oude kronkelstraatjes en grachten, ruim baan voor de wandelpromenades, winkellandschappen  en snelwegen in de stad. De mens zou zich bevrijden van het juk van de arbeid en alle tijd krijgen om zich te ontplooien. Door letterlijk vanuit een tent uit 1971 naar het nu te kijken, onderzoek ik wat er nog over is van deze ideologische bouw. Tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig naar de ambities van morgen, nu het complex na 40 jaar grondig wordt gerenoveerd.”

Help de Homo Ludens
Onder het motto ‘Help de Homo Ludens’ kruipt Smets in de huid van de verloren idealen. Hij gaat proberen te overleven volgens de toen gestelde toekomstvisioenen, in de hoop de essentie van het bouwwerk te doorgronden. De tent is zijn enige schuilplaats, daarbuiten levert hij zich over aan iedereen die hem wil ontvangen voor een goed gesprek. Contact kan worden gezocht ter plekke of via melle@callofthemall.nl.

Over de kunstenaar
Melle Smets is actief als kunstenaar, curator en criticus in de openbare ruimte. Het hedendaagse landschap herbergt vele tekens en sporen die maatschappelijke tendensen weerspiegelen van vroeger en nu. Door deze sporen te duiden en te visualiseren onderzoekt Smets de relatie tussen de mens en zijn omgeving. www.mellesmets.nl

videoverslag try out mei '12

kijk hier.

eerste try out Kunst in het Stationsgebied succesvol

eerste try out Kunst in het Stationsgebied succesvol

voorjaar 2012

Van 22 tot en met 29 mei vond in Hoog Catharijne de try out plaats voor een serie kunstprojecten in het Stationsgebied in Utrecht. Deze try out hebben we ondernomen om ervaring op te doen en om te onderzoeken hoe het werkt om verschillende kunstwerken op een van de drukste plekken van nederland neer te zetten.

Op Flickr kun je de foto's vinden die Anna van Kooij gemaakt heeft van het project.

Ron van de Sterren heeft een korte video gemaakt. 

Lucy heeft een korte recensie geschreven.

 

 

Kunst in het Stationsgebied van start

Kunst in het Stationsgebied van start

voorjaar 2012

Van 22 tot en met 29 mei zijn er verschillende kunstwerken in en rond Hoog Catharijne te bewonderen. Deze tijdelijke tentoonstelling is de eerste in een reeks kunstprojecten in het Stationsgebied. Bekijk hier de werken die er te zien zijn. Kunst in de openbare ruimte kan een essentiële bijdrage leveren aan de uitstraling en identiteit van het gebied. Daarom hebben de gemeente Utrecht en de Stichting Kunst in het Stationsgebied de ambitie om beeldbepalende kunstwerken tot stand te brengen. Aan deze permanente kunstwerken gaat een programma van tijdelijke kunstinstallaties, performances, filmavonden, geluid- en videowerken en ontdekkingstochten vooraf.